Wipro Placement papers questions And solutions PDF Download Interview Patterns Jobs



We @ www.denews.in bring before you all placement papers for selection conducted by Wipro Technologies in PDF downloadable format and also for your convenience in plain text format. Wipro Limited (Western India Products Limited) is an Indian multinational IT Consulting and System Integration services company headquartered in Bangalore, India.As of March 2015, the company has 158,217 employees servicing over 900 of the Fortune 1000 corporations with a presence in 67 countries. On 31 March 2015, its market capitalization was approximately $ 35 Billion, making it one of India's largest publicly traded companies and seventh largest IT Services firm in the World. To focus on core IT Business, it demerged its non-IT businesses into a separate company named Wipro Enterprises Limited with effect from 31 March 2013.The demerged companies are consumer care, lighting, healthcare and infrastructure engineering which contributed approximately 10% of the revenues of Wipro Limited in previous financial year.
wipro placement papers questions solutions answers @www.denews.in

Wipro Placement Papers Questions with solutions aptitude, reasoning , logical all in one PDF and plain text format for downloads

DOWNLOAD WIPRO PLACEMENT PAPERS QUESTIONS WITH SOLUTIONS ALL IN ONE PDF FORMAT


WIPRO PLACEMENT PAPERS QUESTIONS AND ANSWERS IN PLAIN TEXT FORMAT


WIPRO PLACEMENT PAPERS QUESTIONS WITH SOLUTIONS ALL IN ONE 8 SECTIONS

1. 12 members were present at a board meeting. Each member shake hands with all of the other members before and after the meeting .How many hand shakes were there?
a) 130
b)134
c)132
d)135
Answer: C
Explanation:
In order to have a hand shake there must be two members.  Therefore to select 2 out of 12 we have 12C2.
This happens twice that is before and after the meeting
Answer = 12C2 ×2 = 132

2. An emergency vehicle travels 10 miles at a speed of 50 miles per hour.  How fast  must the vehicle travel on return trip if the round trip travel time is to  be 20 minutes?
a) 75 mph
b) 70 mph
c) 65 mph
d) 80 mph
Answer: a
Explanation:
Going trip time = t = ds = 1050×60 = 12 minutes.
Given total time = 20 minutes
Return trip time = Total time – Going trip time = 20 – 12 = 8 minutes = 860 hours.
As the distance is 10 miles during even return trip,
The return speed = dt = 10860 = 10×608 = 75 mph

3. Mary and John can do a piece of work in 24 day; John and Vino in 30 days;Vino and Mary in 40 days. If Mary, John and Vino work together they will complete work  in ?
a) 10 days
b) 20 days
c) 47 days
d) 45 days
Answer: b
Explanation:
Given that
Mary and John take 24 days; i.e., (Mary + John)'s 1 day's work = 124
John and Vino take 30 days; i.e., (John + Vino)'s 1 day's work = 130
Vino and Mary take 40 days; i.e., (Vino + Mary)'s 1 day's work = 140
Adding above 3 equations, we get,
[(Mary + John) + (John + Vino) + (John + Vino)]'s 1 day's work = 124+130+140
2((Mary + John + Vino)'s 1 days work = 124+130+140
2(Mary + John + Vino)'s 1 days work =  5+4+3120 = 110
Therefore, (Mary + John + Vino)'s 1 days work =  120
i.e., Mary, John and Vino together can complete the work in 20 days.

4. My friend collects antique stamps. she purchased two, but found that she needed to raise money urgently. So she sold them for Rs. 800 each. On one she made 20% and on the other she lost 20%. How much did she gain or lose in the entire transaction?
a) she lost Rs 500.67
b) she lost Rs 666.67
c) she gain Rs 666.67
d) she gain Rs 500.67
Answer: b
Explanation:
Selling prices were given. Assume that on the first stamp she made profit and on the second stamp she made loss.
So cost prices of the both stamps = 800120%+80080% = 1666.66
So She incurred a loss of 66.66 rupees.

5. If the sum of n terms of two series in A.P. are in the ratio (5n + 4) : (9n + 6) then find the ratio of their 13th terms.
a. 129231
b. 12
c. 2315
d. None of the above
Answer: a
Explanation:
Formula for sum of n terms in AP  = Sn =  n2(2a + (n – 1)d ]
5n + 4 5(n – 1) + 9 [2(92)+(n−1)5]
Common difference (d) = 5, First term (a) = 92
Similarly
Second series given 9n + 6 9(n – 1) + 15 [2(152)+(n−1)9]
Common difference (d) = 9, First term (a) = 152
So
13th term for first series is = a + 12d = 1292
13th  terms for second series is = a + 12d = 2312
Ratio = 129231

6. A team P of 20 engineers can complete work or task in 32 days. Another team Q of 16 engineers can complete same task in 30 days.Then the ratio of working capacity of 1 member of P to the 1 member of Q is
a. 3 : 2
b. 4 : 3
c. 2 : 5
d. 3 : 5
Answer: b
Explanation:
Let the capacity of an engineer in P = x units, and in Q = y units.
Working capacity of  P = x × 32 × 20
Working capacity of Q = y × 16 × 30
As the total work is same, we equate the above equations.
x × 32 × 20 = y × 16 × 30
xy=16×3032×20=34

7. Ravi's salary was reduced by 25%.  Percentage increase to be effected to bring salary to original level =
a. 20%
b. 25%
c. 33 1/3 %
d. None of the above
Answer: b
Explanation:
Let the Salary be 100.
Salary was reduced by 25%.  So present salary = 75.
Percentage has to be increased in order to get Original level = 2575×100 = 33.33 %

8. An ore contains 25% of an alloy that has 90% iron. Other than this, in remaining 75% of the ore ,there is no iron. How many kgs of the ore are needed to obtain 60 kg. of pure iron.?
a.250
b.275
c.300
d.166.66
Answer: d
Explanation:
Let us take 100x kgs of ore. Now it contains 25x kgs of alloy and it contains 90% (25x) kgs of iron.
90% (25x) = 60 kg x = 60×10090×125 = 83
So iron ore required = 100 × 83 = 266.66

9. Find the day of the week on 16th july, 1776.
a. Sunday
b. Monday
c. Tuesday
d. Wednesday
Answer: c
Explanation:
Split the year 1775 + 16th july 1776
Till 1600 years no odd days.
1601 to 1700 = 5 odd days
1701 to 1775 = 75 + 18 = 93 = 2 odd days.  (75 years has 93 odd days ( 18 leap + 57 non leap years)
upto 15th july 1776 = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 15 = 197  = 1 odd day.
Total odd days = 5 + 2 + 1 = 8 = 1 odd day.
So one day after Monday. That is Tuesday.


10. The radius of a sphere is increased by 50%. The increase in surface area of the sphere is :
a. 100%
b. 125%
c. 150%
d. 200%
Answer: b
Explanation:
Take radius 100. Then surface area is 4 × π × 100 × 100.
After increase radius by 50% the radius becomes100 + 50% of 100 = 150
Then new surface area is 4 ×  π × 150 × 150
Then put the values into formula of percentage = 4π1502−4π10024π1002×100 = 125%

11. On 8th Dec, 2007 Saturday falls. What day of the week was it on 8th Dec, 2006?
A.Sunday
B.Thursday
C.Tuesday
D. Friday
Answer: d
Explanation:
8th Dec 2007 – 8th Dec 2006 = 52 weeks 1 day.  So Dec 8th 2006 is behind one day = Friday

12. Which one of the following option is the closest in the meaning to the word given below..
MITIGATE
a) Diminish
b) Divulge
c) Dedicate
d) Denote
Answer: a
Explanation:
Mitigate means to make something less severe.  Divulge means reveal. Denote means indicate. Diminish means to make or to cause something to become less in size, importance etc.

13. On increasing the price of T.V. sets by 30%, their sale decreases by 20%. What is the effect on the revenue receipts of the shop ?
a. 4% increase
b. 4% decrease
c. 8% increase
d. 8% decrease
Answer: a
Explanation:
Let the price be = Rs.100, and number of units sold = 100
Then, sale value = Rs.(100 × 100) = Rs.10000
New sale value = Rs.(130 × 80) = Rs.10400
Increase% =  40010000 × 100 = 4%

14. In an examination, 35% of total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% in both. The percentage of these who passed in both the subjects is :
a. 10%
b. 20%
c. 30%
d. 40%
Answer: d
Explanation:
Formula n(ab) = n(a) + n(b) − n(a∩b)
Fail in Hindi or English = 35 + 45 – 20 = 60
Therefore students who passed = 100 – 60 = 40.

15. Find the angle between the minute hand and hour hand of a click when the time is 7.20?
Answer: 100 degrees
Explanation:
Use formula θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
θ=∣∣∣30×7−112×20∣∣∣=1000

16. How will you measure height of building when you are at the top of the building? And if you have stone with you.
Answer:
Explanation:
Throw stone from top and note the time,t.
Find height using formula
s = u × t + 0.5  × g × t2
Where u = 0



1.
1) B is mother of D but D is not daughter of B.
2) A is son of M and brother of G.
3) G is sister of D
Which of the following cannot be referred from the given information ?
(A) B has 3 children
(B) M has two sons
(C) G is younger to B.
(D) A is younger to D
Answer:  d
Explanation:
D is the son of B.  Also from the third clue, G and D are siblings. A is the brother of G (from 2nd clue). So A, G, D are siblings. A is the son of M. So M is the father (as B is the mother).
Finally, B and M has 3 children : 2 Sons D & A, and daughter G.
Definitely G is younger to B as she is daughter of G
But it can't be said who is younger among children A,D & G. So option D is not inferred.

2. A contractor undertook to make 15 km of roadway in 40 weeks. In 10 weeks, 3 km was complete by 180 men working 8 hours a day. The men then agreed to work 1 hour a day overtime, And some boys were engaged to assist them, the work was finished in the stipulated time(40 weeks). How many boys were employed, if the work of 3 boys is equal to that of 2 men?
a) 70
b) 50
c) 60
d) 80
Answer:  b
Explanation:
Let the capacity of man = 3 units, and boy = 2 units per hour.
Now total work = 3×180×8×7×10 = 3 km. - - - - - - - (1)
Let k boys were recruited. Now total work = (3×180+2×k) ×9×7×30 = 12km. - - - - - - (2)
By dividing 2nd equation by 1st,
(540+2k)×9×7×303×180×8×7×10=4
k = 50

3. A can do a piece of work in 10 days, B in 15 days. They work for 5 days. The rest of work finished by C in 2 days.If they get Rs 1500 for the whole work, the daily wages of B and C are?
Answer:
Explanation:
Let the total work = 30 units.
Then capacity of A = 3 units, B = 2 units. Now they worked for 5 days. So they must have completed 25 units. Rest of the work 5 units done by C in 2 days. So C capacity = 5/2 = 2.5 units.
Given that toatal wages are Rs.1500 for 30 units. So for 1 unit of work they get Rs.50. Now B and C per day work = (2 + 2.5) = 4.5 units. So their daily wages = 4.5 × 50 = Rs.225

4. The average of ten numbers is 7 .If each number is multiplied by 12 , then the average of new set of numbers is :
a) 7
b) 19
c) 82
d) 84
Answer: d
Explanation:
If each number is multiplied by K, then the new average increases by K times.  So new average = 84

5. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks, the number of questions he attempts correctly, is :
a) 35
b) 40
c) 42
d) 46
Answer: B
Explanation:
Let the number of correct answers be x.
Then numbers of incorrect answers will be 75 – x
We get 4x – (75 – x)×1= 125
On solving the equation we get x= 40

6. A car moves at the speed of 80 km/hr. what is the speed of the car in metres per second?
A. 8 m/sec
B. 20 × 19 m/sec
C. 21 × 29 m/sec
D. 22 × 29 m/sec
Answer: D
Explanation:Formula
For convert km/hr into m/sec multiply the speed with 518
For convert m/sec into km/hr multiply the speed with  185
80 × 518 22 ×  29 m.sec.

7. 3 men can complete a piece of work in 6 days. Two days after they started the work, 3 more men joined them. How many days will they take to complete the remaining work?
Answer: 2 days
Explanation:
3 man 1 day work = 16
3 man 2 days work =  26
Remaining work =  (1 – 26 ) = 2/3 parts.
6 man together perform the work in 1 day is = 16 + 16  = 26 parts
26 parts completed in 1 day
23 parts will b completed in  2 days

8. A single discount % equal to three successive discounts of 30%, 20% and 10%.
A. 49.6%
B. 50.4%
C. 40%
D. 60%
E. None of these
Answer: a
Explanation:
Let the initial price be 100.
30% discount on 100 is 30
(100 – 30) = 70
20% discount on the 70 is 14
(70 – 14)  = 56
10%discount on the 56 is 5.6
So the answer is 30 + 14 + 5.6 = 49.6

9. If "PROMPT" is coded as QSPLOS ,then "PLAYER" should be
(a) QMBZFS
(b) QMBZDW
(c) QUREXM
(d) QMBXDQ
Answer: d
Explanation:
1st 3 letters are denoted by its next alphabet and the next 3 letters are denoted by its previous alphabets.

10.Which of the following are phases of 2-phase locking protocol?
1) Intent to request locks
2) Release the present locks and never asking for transmission
3) Both (1) and (2)
4) None of these
Answer:  3

11.When an array of pointers is passed through a function, what actually is passed?
1) address of the starting element
2) last element
3) first element
4) number of elements
Answer: 1
Explanation:
When any array is passed through a function,always the address of starting element is passed

12. If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y, what is the value of a
in 2 ^ a = a ^ 3
A)-2
B)-1
C)0
D)1
Answer: d
Explanation:
2^a = 2 × 2 + a - - -  (i)
a^3 = 2 × a + 3 - - - (ii)
4 + a = 2a + 3
a = 1

13. In a certain school, 20% of the students are below 8 yrs of age. The number of students above 8 yrs of age is (2/3) of the number of students of 8 years age which is 96. What is the total number of students in the school?
Answer: 200
Explanation:
Let total students be x.
0.2x + 23 × 96 + 96 = x
x = 200

14. If there are 5,000 voters out of which 20% are not eligible to vote and there are two candidates contesting. The winning candidate won by 15% of votes. What is the total number of votes he got ?
Answer: 2300
Explanation:
Number of voters eligible for voting = 5000 × 0.8 = 4000
Number of votes extra got by the winning candidate =  4000 × 0.15 = 600
Let the number of votes won by winning candidate =  x.
x – (4000 – x) = 600
x = 2300

15. Find the set of all points (x, y) such that the area of the triangle with vertices (0, 0), (6, 4) and (x, y) is 4.
A).(x, y) lies on the circle (y – 6)2 + (x – 4)2 = 16
B).(x, y) satisfies 6y – 4x = 8 or 6y – 4x = –8
C).(x, y) satisfies 6y – 4x = 4 or 6y – 4x = –4
D).(x, y) satisfies 6y – 4x = 8
Answer: b
Explanation:
Area of a triangle if one of the point is (0, 0) = 12|(x1y2−x2y1)|
12|(6×y−4×x)| = 4
6y – 4x = 8

16. When not moving on the sidewalk, Maya can walk the length of the sidewalk in 7 minutes. If she stands on the sidewalk as it moves, she can travel the length in 4 minutes. If Maya walks on the sidewalk as it moves, how many minutes will it take her to travel the same distance? Assume she always walks at the same speed, and express your answer as a decimal to the nearest tenth.
(a) 3.6
(b) 2.5
(c) 3.8
(d) 2.8
Answer: b
Explanation:
Assume distance of sidewalk "x"
Speed 1 (moving on sidewalk)
Speed 2 (moving off sidewalk)
Since both the movements are in same direction, we can do speed 1 + speed 2
Speed 1 = x4
Speed 2 = x7
Speed 1 + speed 2 = 11x28 =  = 0.39286x
Now new time while moving on sidewalk =  x0.39286x = 2.54544
Hence, the answer is 2.5

17. The ages of Old and Young total 48.  Old is twice as old as Young was when Old was half as old as Young will be when Young is three times as Old was when Old was three times as old as Young. How old is Old?
(a) Old-42, Young-26
(b) Old-38, Young-22
(c) Old-30, Young-18
(d) Old-28, Young-14
Answer: c
Explanation:
From the options itself,we can see that option c
old = 30
young = 18
30 + 18 = 48
By reducing this years only by one
Before 6years
old = 24 (half of young)
young = 12 (twice of old)


1. Mr.P and Mr.Q can build a wall in 10 days; Mr.Q & Mr.R can take 14 days to build the same wall; and Mr.P and Mr.R can do it in 8 days. Who among them will take more time when they work alone?
a. p
b. q
c. r
d. data inadequate
Answer: b
Explanation:
Let the total work be 280 units.
Now P and Q capacity per day = 280/10 = 28 units.
Q and R capacity per day =280/14 = 20 units
P and R capacity per day = 280/8 = 25 units.
Adding all the three,
2(P + Q + R) = 73 P + Q + R = 36.5 units.
We are asked to find who will take maximum time. So the capacity is minimum.  R capacity is minimum as (P + Q + R) - (P + R) = 36.5 - 28 = 8.5.

2. Each week the forensics teams at Roslyn High School and Manchester High School debate each other. Each team has several members, and each week three are selected to debate. Whenever Aviva debates for Roslyn, Roslyn wins; and whenever Zachary debates for Roslyn, Roslyn wins. Whenever Josh debates for Roslyn, Manchester wins.
If one week Roslyn lost to Manchester, which of the following must be true?
(a) Josh debated for Roslyn.
(b) Either Aviva or Zachary debated for Roslyn.
(c) Neither Aviva nor Zachary debated for Roslyn.
(d) Josh and either Aviva or Zachary debated for Roslyn.
Answer: A
Explanation:
It is clear that if Josh debates for Rosln, Manchester wins. So Option A is correct. 

3. In a class of boys and girls Vikas's rank is 9th and Tanvi's rank is 17th . Vikas's rank among the boys in that class is 4th from the top and 18th from the bottom and Tanvi's rank among the girls is 8th from top and 21st from bottom. In the order of rank, how many girls are there between Tanvi and Vikas?
A) 1
B) 2
C) 5
D) 3
Answer: b
Explanation:
Vikas's rank in the class is 9. So there are 8 people before him. His rank among boys is 4.  So 3 boys are before him.  So there are 8 – 3 = 5 girls before him.
Tanvi's rank among the girls is 8.  So there are 7 girls before her.  So number of girls between Vikas and Tanvi is 7 – 5 = 2

4. Two Equal Amounts of Money are lent out at 6% and 5 % simple Interest respectively at the same time. The former is recovered two years earlier than the latter and the amount so recovered in each case is Rs.2800. Determine the amount that is lent out?
A) 1950
B) 1500
C) 1800
D) 1375
Answer:
Explanation:
Let the first amount lent for t + 2 years and second at t years.  and amount =  P
Now amount = P + P×t×6100 = P×(t+2)×5100 = 2800.
Equating first two parts, we get t×6100=(t+2)×5100
t = 10.
Now P+P×10×6100=2800
1610P=2800
P = 1750.

5. A starts business with Rs.3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the Capital ?
Answer: 9000
Explanation:
A invested Rs.3500 for 12 months.
Let B joined with investment x.  And he invested for 12 - 5 = 7 months.
So there profit ratio = (3500 × 12) : (7x) = 2 : 3
x  =  9000

6. Rajan and Rakesh started a business and invested Rs.20000 and Rs.25000 respectively. After 4 months Rakesh left and Mukesh joined by investing Rs.15000. At the end of the year there was a profit of Rs.4600. What is the share of Mukesh?
A). Rs.1500
B). Rs.1400
C). Rs.1300
D). Rs.1200
Answer: d
Explanation:
Rajan is in the business for 12 months, Rakesh is for 4, and Mukesh is for 8.
Profits will be divided in ratio of (20 × 12) : (25 × 4) : (15 × 8) = 24 : 10 : 12
Share of Mukesh = 1246×4600=1200

7. Plastic strap are wound around large cardboard boxes to reinforce them during shipping. Suppose the end of the strap must overlap 7/16 inch to fasten. How long is the plastic strap around the box of dimensions 28 5/16 inch × 24 9/16 inch
A). 106 3/16
B). 96 3/16
C). 105 3/16
D). 107 3/16
Answer: a
Explanation:
Strap should cover two walls of the given parameter.
2 × (28 5/16 inch + 24 9/16 inch) + 7/16 = 106 3/16 inch

8. In a game each person is dealt three cards from a deck of 52 cards and a player is said to have a winning deck if & only if he or she has a king, queen & a jack each , irrespective of the color of the sign. What is the total possible number of winning decks for this game?
(a)1
(b)4
(c)16
(d)64
(e)128
Answer: d
Explanation:
Here king can be selected in 4C1 ways
And other is queen & jack are also selected in the same way.
So 4C1 × 4C1 × 4C1 = 4 × 4 × 4 = 64

9. In a group of cows and hens, the number of legs are 14 more than twice the number of heads. The number of cows is :
a. 5
b. 7
c. 10
d. 12

Answer: b
Explanation:
Let the number of cows be x and hens be y.
So heads = x + y
Legs = 4x + 2y
Now
4x + 2y = 2(x + y) + 14
2x = 14
x = 7.

10.
1 = 5
2 = 10
3 = 15
4 = 20
5 = ?
Answer: 1
Explanation:
Check the question clearly. 
Answer is "1" as 1 = 5
Then 5 should be 1.

11. If six persons sit around a table, the probability that some specified three of them are always together is
a)1/20
b)3/10
c)1/5
d)4/5
Answer: b
Explanation:
Let us group those 3 persons into one. Now 4 elements can be arranged in a circle in (4 - 1)! ways. Now those three persons in that group can arrange themselves in 3! ways. So total ways = 3! × 3!.
Total ways of arranging 6 persons around a circle = (6-1)!.
Probability =  3!×3!5! = 310

12. Out of four numbers ,the average of first three is 16 and that of the last three is 15 .If the last number is 18,the first number is :
A) 20
B) 21
C) 23
D) 25

Answer: b
Explanation:
Let the numbers be a, b, c, d
From the 1st condition, Sum of the first three numbers =  a + b + c = 16 × 3 = 48
In the 2nd condition, b + c + d = 45
Now,d is given value as 18
thus, b + c + 18 = 45
b + c = 27
Putting the value of b + c in equation, a + b + c = 48
a + 27 = 48
a = 21

13. Mr. X has to build a wall 1000 meters long in 50 days. He employs 56 men but at the end of 27 days finds that only 448 meters are built. How many more men must be employed so that the work may be finished in time?
a)58
b)81
c)38
d)25

Answer: d
Explanation:
Initially Mr.X over estimated the capacity of the workers. Infact, 56 men built 448 meters in 27 days.  So our problem is to find How many men can built 552 meters in 23 days. Use chain rule.
Required number of men = 56×552448×2723 = 81
Additional number of men = 81 – 56 = 25

14. In a race you drove 1st lap with 40 kmph and in the second lap at what speed you must drive so that your average speed must be 80 kmph.
Answer: Infinity
Explanation:
Infinite speed.
Let distance of lap be d km.
Total distance = 2d km.
Time for first lap = d/40 kmph and that for second lap = d/x kmph, where x is requied speed.
Average speed = (total distance)/ (total time)
2d/(d/40+d/x)
2/(1/40+1/x).
Given this is equal to 80.
So, 2/(1/40+1/x) = 80
2 = 2 + 80/x.
Which means 80/x = 0.
For that x must be equal to infinity.

15. A and B working separately can do a piece of work in 6 and 9 days respectively; they work on alternate days starting with A on the first day. In how many days will the work be done?
Answer: 7
Explanation:
A = 1/6 days
B = 1/9 days
With A starting the work
In a period of 2 days work done by a and b = 1/6 + 1/9 = 5/18
In 3 such periods work done  = 5/18 + 5/18 +5/18 = 15/18
Remaining work = 1 – 15/18 = 1/6
Now its a turns and it can complete the remaining work
So number of days = 3 × 2 + 1 = 7

16. In a certain office, 72% of the workers prefer tea and 44% prefer coffee. If each of them prefers tea or coffee and 40 like both, the total number of workers in the office is :
a. 200
b. 240
c. 250
d. 320
Answer: c
Explanation:
If the total number of workers is 100 then 72 prefer tea and 44 prefer coffee.
n(Tea Coffee) = n(Tea) + n(Coffee) - n(Tea ∩ Coffee)
100 = 72 + 44 – x
x = 116 – 100 = 16.
Therefore Out of 100 workers, 16 take both coffee and tea.
But as per the problem 40 take both coffee and tea
100 - - - 16
? - - - - - 40
(40/16) × 100 = 250.

17. P & Q can draw a picture in 144 hours; Q & R can draw a same picture in 240 hours; P & R can finish it in 180 hours. What will be the time taken by P alone to draw the picture?
a) 280 hours
b) 240 hours
c) 200 hours
d) 300 hours
Answer: b
Explanation:
Given that, (P + Q) takes 144 hours; i.e., (P + Q)'s 1 hour's work =  1144
(Q + R) takes 240 hours; i.e., (Q + R)'s 1 hour's work =  1240
(P + R) takes 180 hours; i.e., (P + R)'s 1 hour's work =  1180
Adding above 3, we get,
2(P + Q + R)'s 1 hour's work =  1144+1240+1180 =  5+3+4720= 12720 =  160
2(P+Q+R)'s 1 hour's work = 160
Therefore, (P+Q+R)'s 1 hour's work = 1120
Now, P's 1 hour's work = (P+Q+R)'s 1 hour's work - (Q+R)'s 1 hour's work
= 1120 - 1240 = 1240
Therefore P alone takes 240 hours.


1. A 10 Liter mixture of milk and water contains 30 percent water. Two liters of this mixture is taken away.  How many liters of water should now be added so that the amount of milk in the mixture is double that of water?
(a) 1.4
(b) 0.8
(c) 0.4
(d) 0.7
Answer: c
Explanation:
Two liters were taken away So we have only 8 liters of mixture. 
Amount of milk in 8 liters of mixture = 8 × 70% = 5.6 liters
Amount of water in 8 lit of mix = 8 - 5.6 = 2.4 liters.
Half of milk i.e half of 5.6 = 2.8 liters.
We need (2.8 - 2.4) liters water more = 0.4 lit

2. A frog can climb up a well at 3 ft per min but due to slipperiness of the well, frog slips down 2 ft before it starts climbing the next minute. If the depth of the well is 57 ft, how much time will the frog take to reach the top?
Answer: 55 min
Explanation:
As per given, in 1 min,frog climbs up 3 ft and slips down by 2 ft.
So the frog climbs only 1 ft in 1 min
So after 54 mins,it would have climbed 54ft.
At the end of 55 mins it climbs up 3 ft to make it 57 ft and come out of the well.
Once it had reached the destination,it will not slip.
So the frog will take only 55 minutes to climb up the well.

3. A rectangle has twice the area of a square. The length of the rectangle is 14 cm greater than that side of the square whereas breadth is equal to side of the square. Find the perimeter of the square?
(a) 42 cm
(b) 14 cm
(c) 56 cm
(d) 28 cm
Answer: c
Explanation:
Let side of square be x.
Then for rectangle length = 14 + x   and breadth = x.
It is given
Area of rectangle = 2 × (area of square)
length × breadth = 2(x × x)
(x + 14) × x = 2 × x2
x2 + 14x = 2x2
x2 = 14x
x = 14.
Perimeter of square = 4 × x = 56

4. A man can row a distance of 5 km in 60 min with the help of the tide. The direction of the tide reverses with the same speed. Now he travels a further 20 km in 10 hours. How much time he would have saved if the direction of tide has not changed?
(a) 5 hrs
(b) 4 hrs
(c) 12 hrs
(d) 6 hrs
Answer: d
Explanation:
He covered 5 km in 1 hour , so he might cover 20 km in 4 hours.
But he took 10 hours.
He would have saved 10 – 4 = 6 hours.

5.If half of 5 were 3, that would one-third of 10 be
(a) 5
(b) 4
(c) 3
(d) 2
Answer: b
Explanation:
Half of 5 is 2.5.  But given as 3. So take 1/2 of 5x = 3 x = 6/5
Now 1/3 (10x) = 1/3 × 10 × 6/5 = 4.

6. A butler is promised Rs. 100 and a cloak as his wages for a year. After 7 months he leaves this service, and receives the cloak and Rs.20 as his due. How much is the cloak worth?
(a) 76
(b) 84
(c) 92
(d) 68
Answer: c
Explanation:
Let be the price of cloak is = x
According to the Question he should get 7/12th of 100 and 7/12th of cloak.
712(100)+712(x)=20+x
x = 92.

7. A worm is at the bottom of a forty foot hole. It can crawl upwards at the rate of four feet in one day, but at night, it slips back three feet. At this rate, how long will it take the worm to crawl out of the hole?
(a) 29 days
(b) 37 days
(c) 35 days
(d) 39 days
Answer: c
Explanation:
For each day worm climb only 4 - 3 = 1feet. 
After 36 days worm reach the 36 foot.
Exactly the 37th day worm reach 40 foot and won't slips back.

8. Sohan purchased a horse for Rs.2000 and sold it to Mohan at a loss of 10 percent. Mohan sold it to Sham at a loss of 10 percent while sham sold it to Gopi at a gain of 10 percent. The amount Gopi paid for it would be
Answer: 1782
Explanation:
Cost price = 2000
Selling price = 90% (2000) = 1800.
Mohan sold this to Sham at a loss of 10%. So selling price = 90% (1800) = 1620
Sham sold this at 10% profit. So selling price = 110% (1620) = 1782

9. On a map the distance between two mountains is 312 inches. The actual distance between the mountains is 136 km. Ram is camped at a location that on the map is 34 inch from the base of the mountain. How many km is he from the base of the mountain?
Answer: 14.82 km
Explanation:
Since 312 inch = 136 km
So 1 inch = 136/312 km
So 34 inch = (136 × 34)/ 312 = 14.82 km

10. Sixteen men complete a work in 24 days while 48 children can do it in 16 days. Twelve men started the work, after 14 days 12 children joined them. In how Many days will all of them together complete the remaining work?
Answer: 12 days
Explanation:
Let man capacity = 2 units/day.  Then total work = 16 × 2 × 24 = 768
Let the children capacity is k units/ days. So total work = 48 × k × 16
Equating above two equations we get k = 1.  So children capacity = 1 unit / day.
Twelve men did 14 days of job. So they completed 12 × 2 ×14 = 336.
Remaining work = 768 - 336 = 432.
Now 12 children joined them. So per day capacity of entire team = 12 × 2 + 12 × 1 = 36.
So they complete the remaining work in 432/36 = 12 days.

11. A father's age was 5 times his son's age 5 years ago and will be 3 times son's age after 2 years, the ratio of their present ages is equal to:
a) 3:7
b) 5:11
c) 10:3
d) 10:7
Answer: c
Explanation:
Let the Father's age = x, and Son's = y
x - 5 = 5(y – 5)
x + 2 = 3(y + 2)
Solving we get x/y = 10/3

12. At a reception, one-third of the guests departed at a certain time. Later two-fifths of the guests departed. Even later two-thirds of the remaining guests departed. If six people were left, how many were originally present at the party?
Answer: c
Explanation:
Let Original members be x
First One third guest departed i.e x/3
Remaining guests =  x – (x/3) = 2x/3
Now from the remaining (2x/3) two-fifths departed = 2/5(2x/3) = 4x/15
i.e. Now remaining guests will be (2x/3 – 4x/15) = 2x/5
Now from remaining (2x/5) two-thirds departed  = 2/3(2x/5) = 4x/15
Now remaining guests =  (2x/5 – 4x/15) = 2x/15
Given 2x/15 = 6 x = 45

13. Ratio between 2 numbers is 5 : 7 and their product is 560.what is the difference between 2 numbers?
Answer: c
Explanation:
x/y = 5/7
x × y = 560 x = 560/y
Substituting this value in first equation, we get 560/yy=57 560y2=57 y = 28
x = 20
So difference between the numbers could be
x – y = –8
y – x = 8

14. A is 6 times as fast as B and takes 100 days less to complete a work than B. Find the total number of days taken by A and B to complete the work.
Answer:  120/7 days
Explanation:-
According to question A is 6 times as fast as B
So, Ratio of time taken by A and B will be 1 : 6
Let time taken by A is =  x
And time taken by B is = 6x
According to the question A take 100 days less
i.e. 6x – x = 100
x = 20
So, A takes 20 days and B takes 120 days to complete the work.
A's 1 day work = 1/20
B's 1 day work = 1/120
(A + B)'s 1 day work = 1/20 + 1/120 = 7/120
Total time taken = 120/7 days.

15. 2 oranges, 3 bananas and 4 apples cost Rs.15. 3 oranges, 2 bananas and 1 apple costs Rs 10. What is the cost of 3 oranges, 3 bananas and 3 apples
Answer: 15
Explanation:
2 O + 3 B + 4 A = 15 - - - - (1)
3 O + 2 B + 1 A = 10 - - - - (2)
Where A,B and O are number of apple, bananas, and oranges respectively.
Adding 1 and  2,
5 O + 5 B + 5 A = 25 1 O + 1 A + 1 B = 5
now,
3O + 3A + 3B = 5 × 3 = 15

16. What is the next number of the following sequence
123, 444, 888, 1776, 8547, . . . . . .
Answer: 16005
Explanation:
1) 123 + 321 = 444
2) 444 + 444 = 888
3) 888 + 888 = 1776
4) 1776 + 6771 = 8547
5) 8547 + 7458 = 16005

17. Gavaskar average in first 50 innings was 50. After the 51st innings his average was 51. How many runs he made in the 51st innings
Answer: 101
Explanation:
Gavaskar average 50 in 50 innings so, total runs scored by him = 50 × 50 =  2500.
Now after 51st innings, his total runs = Average is, 51 × 51 = 2601.
So runs scored in 51st innings = 2601 – 2500 = 101 runs

18. There are 30 socks in a drawer. 60% of the socks are red and the rest are blue. What is the minimum number of socks that must be taken from the drawer without looking in order to be certain that atleast two blue socks have been chosen?
Answer: 20
Explanation:
Number of red socks = 30 × 60% = 18
If you draw out 18 socks there's a possibility that all of them are red
If you draw out 19 socks one of them has to be a blue one
And if u draw 20 socks then definitely 2 of them are blue socks
So the answer is 20.


1. 30 men take 20 days to complete a job working 9 hours a day. how many hour a day should 40 men work to complete the job?
a. 8 hrs
b. 7 1/2 hrs
c. 7 rs
d. 9 hrs
Answer: 6.75
Explanation:
Let the capacity of man in hour is 1 unit. Then total work = 30 × 20 × 9
40 men in 20 days working t hours a day can complete = 40 × 20 × t
40 × 20 × t = 30 × 20 × 9
t = 6.75 hours.

2. If radius of a circle is diminished by 10% then its area is diminished by
a) 10%
b) 19%
c) 20%
d) 36%
Answer: b
Explanation:
Let old radius = 10 units.
New radius is diminshed by 10%. So new radius = 90% (10) = 9 units.
Old area = π × r2 = 100π
New area = π × 92 = 81π
Change =  19π/100π ×100 = 19%

Alternatively:
For any two dimensional diagram the percentage change is calculated by the formula: (a+b+ab100)%
Substitute a = -10, b = -10.

3. The ratio between speed of the two trains is 7:8. If the 2nd train runs 400 km in 4 hrs, what is the speed of the 1st train?
a) 85 kmph
b) 87.5 kmph
c) 90 kmph
d) 92.5 kmph
Answer: b
Explanation:
Speed of 2nd train = 400/4 = 100 kmph
Since the ratios are in 7 : 8
Speed of First train = 7/8 × 100 = 87.5 kmph

4. A car travelling 5/7th of its actual speed covers 42 km in 1 hr 40 min 48 sec. what is the actual speed of the car?
a) 30 kph
b) 35 kph
c) 25 kph
d) 40 kph
Answer: b
Explanation:
Let the Actual Speed = x
It is travelling with 5/7 of its actual speed = 5x/7.
Converting the time into seconds = 3600 + 2400 + 48 seconds.
Covers a distance with speed = 42/(3600 + 2400 + 48)
= 424048 × 3600 = 25 kph
Given 5x7  = 25 kph
So Actual Speed = 25 × (7/5) = 35 kph


5. The ratio of the present ages of Sunita and Vinita is 4:5. Six years hence the ratio of their ages will be 14:17. What will be the ratio of their ages 12 years hence?
1) 15:19
2) 13:15
3) 16:19
4) 17:19
5) None of these
Answer: 3
Explanation:
Present age sunita : vinita = 4 : 5
Let their age is 4x and 5x respectively..
After 6 yrs their age ratio will be 14 : 17
Therefore 4x+65x+6=1417
x = 9
Therefore their present ages are 36,45 respectively.
After 12 yrs their ages will be 48, 57 respectively.
Ratio after 12 years will be 48: 57 = 16: 19 = 16 : 19

6. If the price of petrol increases by 25% and Kevin intends to spend only 15% more on petrol. By how much percent should he reduces the quantity of petrol that he buys?
Answer: 8%
Explanation:
Let Petrol Price 100 per Liter and Quantity he purchases equals to 100 Liters
Then total expenditure = 100 × 100 = 10000
Petrol Price is increased by 25%.  So new price = 125 per litre
And he increases the expenditure by 15%.  So expenditure limit = 11500
Now his quantity = 11500/125 = 92 liters
So the quantity is reduced by 8%

7. What is it answer?& it is a letter.
01100101
10000011
01110010
01111001
01110101.
Answer:
Explanation:
It is ASHOK as 01100101 10000011 01110010 01111001 01110101
65 83 72 79 75
A S H O K

8. If the circumference of a circle is 200 units, Then what will the length of the arc described by an angle of 20 degree ?
Answer: 11.11
Explanation:
The angle formed by a circle is 360 degrees.
Length of the arc = θ360 × Circumference of the circle.
So Length of the arc = 20360×200
So, the length of the arc described by 20 degree angle is 11.11 units.

9. The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months. Find the age of the teacher.
Answer: 25 y
Explanation:
Average age of 39 students = 15 yrs
Total age of 39 students = 39 × 15 = 585 yrs
Avg age of 39 students + teacher =15+ (3/12) =15.25 years
So the total age of (39 student + 1 teacher) or 40 persons = 40 × 15.25 = 610 years
So age of teacher = 610 – 585 = 25 years

10. A train leaves New York City at 7.15 Am and arrives in Buffalo at 2.47 that afternoon. What total length of time does the trip take?
Answer: 7 h 32 min.
Explanation:
2.47 PM = 14.47
Total time = 14.47 – 7.15 = 7 hrs 32 min

11. In a row of boys Anand is eleventh from the left and Deepak is fifteenth from the right. When Anand and Deepak interchange their positions, Anand will be fifteenth from the left, which of the following will be Deepak's position from the right?
Answer: 19
Explanation:
Anand is 11th from left and Deepak is 15th from right side
10 boys - Anand - x boys - Deepak - 14 boys.
After changing the position Anand's position is 15th from left. (Put Anand in Deepak position). So x is 3. Now Deepak position from the right is 14 + 1 + 3 + 1 = 19th. 

12. A transport company's vans each carry a maximum load of 13 tonnes. 12 sealed boxes each weighing 9 tonnes have to be transported to a factory. The number of van loads needed to do this is
option
a) 11
b) 12
c) 8
d) 9
Answer: b
Explanation:
12 as all boxes are sealed.

13. Maria drove to the mountains last weekend. There was heavy traffic on the way there, and the trip took 9 hours. When Maria drove home, there was no traffic and the trip only took 4 hours. If her average rate was 40 miles per hour faster on the trip home, how far away does Maria live from the mountains?
Answer: 288 miles
Explanation:
Time taken for trip from home to mountains = 9 h
Time taken for trip from mountains to home = 4 h
Let distance from home to mountains = x miles
let avg speed from home to mountains = y miles/h
Given avg speed on the trip home is 40 m/h faster than speed from home to mountains = y + 40 m/h
(x/9) = y and (x/4) = y + 40
by solving this, we get y = 32 m/h and the distance x=32 × 9 = 288 miles.

14. If N = 23×34 , M = 22×3×5, then find the number of factors of N that are common with the factors of M.
a. 20
b. 18
c.  6
d.  8
Answer: c
Explanation:
N = 23×34
M = 22×3×5
By taking common powers we get 22×3
So common factors = (2 + 1)(1 + 1) = 6.
(formula for number of factors of a number)

15. Susan can type 10 pages in 5 minutes. Mary can type 5 pages in 10 minutes. Working together, how many pages can they type in 30 minutes?
A. 15
B. 20
C. 25
D. 65
E. 75
Answer: E
Explanation:
Susan can type 2 pages in 1 min
Mary can type 0.5 pages in 1 min
so, both of them work together they type 2.5 pages in 1 min
so,in 30 min they type (30 × 2.5) = 75 pages

16. a and b are two numbers selected randomly from 1,2,3.... 25 what is the probability of a and b are not equal.
(a) 1/25
(b) 24/25
(c) 13/25
(d) 2/25
Answer: b
Explanation:
Total outcomes = 25 × 25 = 625
Probability of getting a and b are equal= 25 [ (1,1),(2,2),(3,3).....(25,25)]
Probability of a and b or not equal = 1−25625 = 600625 = 2425

17. Worker W produces n units in 5 hours. Workers V and W work independently but at the same time, produce n units in 2 hours. How long would it take V alone to produce n units?
Answer: 10/3 h
Explanation:
w's 1 hours production = n/5
(w + v)'s 1 hours production = n/2
v's 1 hour production = n/5 + V = n/2
v's 1 hour production = n/2 – n/5 = 3n/10= n/(10/3)
Ans = 10/3 hours

18. If A speaks the truth 80% of the times, B speaks the truth 60% of the times. What is the probability that they tell the truth at the same time
(a) 0.8
(b) 0.48
(c) 0.6
(d) 0.14
Answer: b
Explanation:
Probability that A speaks truth is 80/100 = 0.8
Probability that B speaks truth is 60/100 = 0.6
Since both A and B are independent of each other
So probability of A intersection B is P(A) × P(B) =0.8 × 0.6 = 0.48

19. Carrey rented a car for Rs.20 plus Rs.0.25 per kilometer driven. Samuel rented a car for Rs.24 plus Rs.0.16 per kilometer driven. If each drove d km. and each was charged exactly the same amount for the rental, then d equals ?
(a) 44.4
(b) 34.4
(c) 49.4
(d) 54.4
Answer: a
Explanation:
20 + 0.25 × d = 24 + 0.16d
Solving we get d = 44.4


1. If the day that will dawn 2 days after tomorrow is Friday, what day of the week dawned two days before yesterday?
a. Wednesday
b. Friday
c. Thursday
d. Sunday
Sol:
Two days before Friday = Wednesday. So today is Tuesday. Yesterday is Monday. Two days before monday = Saturday.

2. What should come in place of the question-mark (?) in the following number series?
5690, 5121, 4552, 3983, 3414, 2845,  ?
a. 2276
b. 2516
c. 2746
d. 2356
e. None of these
Sol:
The difference of the numbers in the series is same i.e 569.
5690 – 5121 = 569
5121 – 4552 = 569
4552 – 3983 = 569
3983 – 3414 = 569
3414 – 2845 = 569
So
2845 – 2276 = 569

3. A student scores 55% marks in 8 papers of 100 marks each. He scores 15% of his total marks in English. How much does he score in English?
1) 55
2) 66
3) 77
4) 44
5) None of these
Sol. Given student scores 55% marks in english in 8 papers of 100 marks each.
So,his total marks  = 55/100 × 800 440
15% of his 440 marks is 440 × (15/100) 66
So, he scored 66 marks in english.
Ans is option-2.

4. A person travels 12 km in the southward direction and then travels 5km to the right and then travels 15 km toward the right and finally travels 5km towards the east, how far is he from his starting place?
(a) 5.5 kms
(b) 3 km
(c) 13 km
(d) 6.4 km
Sol:
To solve these type of questions, first draw the direction diagram and assume the person is at the intersection point.



From the diagram it is clear that he is 3 km from where he started.

5. A person travels 6km towards west, then travels 5km towards north ,then finally travels
6km towards west. Where is he with respect to his starting position?
(a) 13km east
(b) 13km northeast
(c) 13km northwest
(d) 13km west
Sol:


From the above diagram it is he started at C and reached position C. now ACD is a right angle triangle. AC = CD2+AD2−−−−−−−−−−√ = 52+122−−−−−−−√=13
So he is 13 km away from the starting position and in north west position.

6. The difference between the compound and simple interest on a certain sum for 2 years at the rate of 8% per annum is Rs.80,What is the sum?
a) 11,880
b) 12,500
c) 13,250
d) 14,270
Sol:
Difference in simple and compound interest at the end of 2 years occurs because there is interest on first year interest. So Difference = P×(R100)2
80 = P×(8100)2
P=80×(1008)2 = 12,500

7. If the class marks in frequency distribution weights of students be 128, 137, 146, 155, 164, 173 and 182 kgs then the first class boundary is
a)121.5
b)122.5
c)123.5
d)124.5
Sol:
Rule for class boundary is = n1– (n2 – n1)/2.
So here n1 = 128, n2 = 137;
First class boundary = 128 – (137 – 128)/2 = 128 – 4.5 = 123.5
Hence option (C) is correct.

8. Consider a courier company A which can deliver 100 parcels in 5 days with 5 men working for 8 hours a day. Consider another courier company B where every employee is equally efficient as that of company B. Company B is short of one man when compared to A and has a policy of asking its workers to work only for 6 hours a day. How long (in days) company B will take to deliver 100 parcels.
a. 8.3
b. 24
c. 12
d. 6.6
Sol:
Total amount of work done by Members of A in delivering 100 parcels (in terms of man hours) = 5 × 5 × 8  = 200 hours
Company B has 4 employees and each of them work 6 hours a day, Hence, work done per each day = 24
Therefore no.of days required to deliver 100 parcels = Number of days required to do 200 units of work = 200/24 = 8.33. Hence answer is a.

9. Consider two postmen A and B respectively. A is young and can deliver 20 parcels in 3 hours while B is older than A and can deliver only 15 parcels in 4 hours. If the total number of parcels to deliver is 60, how long they will take working together.
a. 121/12 hours
b. 144/36 hours
c. 144/25 hours
d. 121/25 hours
Sol:
Work done by 1st in 1  hour = 20/3 parcels / hour , Work done by 2nd om 1 hour = 15/4 parcels / hour
Total work done by both together per hour  = 20/3 + 15/4 = 125/12 parcels/hour
Time to do 60 unit work (ie, parcels)= 60 ÷ 125/12 = 60 × 12/125 = 144/25 hours.

10. A clock strikes every hour once at 1.00 twice at 2.00 and so on. the clock takes 6 seconds to strike 5.00 and 12 seconds to strike 9.00 the time needed to strike 1.00 is negligible. how long does the clock need for all its striking in 24 hours?
Sol:
The clock takes 12 secs to strike 9.00. So there are 8 gaps between 9 strikings. So the gap between the striking is 12/8 = 1.5 seconds.
To strike 2.00 it takes = 1.5 seconds.
To strike 3.00 it takes = 3 seconds.
To strike 4.00 it takes = 4.5 seconds
................
................
To strike 12.00 it takes = 16.5 seconds.
So it takes a total of 1.5 + 3 + 4.5 + . . . . . . + 16.5 = 1.5 ( 1 + 2 + 3 + .... + 11) = 99 seconds to strike 12 hours.
For 24 hours it takes 99 × 2 = 198 seconds.


120. The first republic day of the India was celebrated on 26th January,1950. It was
A. Monday
B. Wednesday
C. Thursday
D. Friday
sol:
1-1-1 AD fall on Monday. We calculate the number of odd days till 24th december, 1995.
Number of odd days till 1600 years = 0
1601 to 1700 = 5
1701 to 1800 = 5
1801 to 1900 = 5
49 years contains = 37 normal + 12 leap years =12 × 2 + 37 = 61 odd days = 61/7  = 5 odd days
25th January 1950 = 25/7 = 4 odd days
Total odd days =15 + 5 + 4 = 24/7 = 3 odd days
So 26th January,1950 is Thursday

12. On return from a business trip Mr. Chidambaram was to be picked up from the railway station by
his coachman. Someone he managed a train connection earlier and thus arrived two hours too early.
Immediately on arrived he rang up home for the coach and was told that it had just left in order to be
exactly in time for the train by which he was scheduled to come. To save the time he started walking
homeward at 3kmph. On the way he met the coachman who brought him home an hour before
schedule. How far is the Mr. Chidambaram’s house from the railway station?
a) 12 Km
b) 15 Km
c) 18 Km
d) 23 Km
Sol:
Very good questions. Appeared in Puzzles book of Ravi Nirula.
Let the train's correct time is 9.00 am. Now chidambaram reached the station at 7 am and he was informed that the coachman (car) left at 7 am. So car takes 2 hours to reach the station. This car expected to reach home at 11 am.
But the car after picking up chidambaram, reached home 1 hour early. i.e., 10 am. So car has travelled 3 hours and 1.5 hours towards the station. So it picked him up at 8.30 am. Car saved distance equivalent to 30 minutes. but this distance is covered by Chidambaram by walk. He took 1.5 hours to cover this distance.
So Car speed is 3 times that of his walking speed. Car speed = 3 × 3 = 9 km.
We know that car takes 2 hours to reach station. So the distance = 9 × 2 = 18 km.

13. Its not easy having a mathematics professor as a friend. When she invited you to her house she
says, “All the houses on my side of the street are numbered consecutively in even numbers. There are
Six houses on my Side of my block and sum of their numbers is 9870. You don’t know which block I
live on, and it’s a long street, but I will tell you that I live in the lowest number on my side of the block.  What’s the number? Or are you just going to ring the first- numbered doorbell for twenty blocks?
a) 1580
b) 1640
c) 1650
d) 1680
Sol:
Given all the number are even consecutive numbers. This is AP.
Formula for sum of numbers = Sn=n2[2a+(n−1)d]
Sum = 9870, n = 6, d = 2
9870=62[2a+(6−1)2]
9870 = 3 (2a + 10)
9840 = 6a
a = 1640

14. A watch which gains uniformly is 2 minutes low at noon on Monday and is 4 min. 48 sec fast at 2 p.m. on the following Monday. When was it correct?
A. 2 p.m. on Tuesday
B. 2 p.m. on Wednesday
C. 3 p.m. on Thursday
D. 1 p.m. on Friday
Sol:
2 minutes slow at monday noon.
4 min 48 sec fast at 2 pm next monday.
It ran faster than normal time by 6 min 48 secs = 408 sec in 7 days 2 hours = 170 hours.
It was correct when it advanced 120 seconds than normal time.
The clock gains 408 seconds in 170 hours.
The clock gains 1 second in 170/408 hours
The clock gains 120 seconds in 170408×120 hours = 50 hours = 2 days 2 hours.
So the clock shows correct time on Wednesday 2 pm..

15. A clock is set at 5 a.m. The clock loses 16 minutes in 24 hours. What will be the true time when the clock indicates 10 p.m. on 4th day?
A. 9 p.m
B. 10 p.m
C. 11 p.m
D. 12 p.m
sol:
Time from 5 a.m. on a day to 10 p.m. on 4th day = 89 hours.
The faulty clock shows only 1424 min for 24 hours in correct clock.
So 1 minute of the faulty clock = 24/1424 hours
1 hour of the faulty clock = 24/1424 × 60 hours
89 hours of the faulty clock = 24/1424 × 60 × 89 = 90 hours.
So true time is 1 hour more than 10 pm. i.e., 11 pm.

16. On 8th march,2005,Wednesday falls.   What day of the week was it on 8th march,2004?
A. Monday
B. Tuesday
C. Wednesday
D. Friday
Sol:
Tuesday

17.Find the day of the week on 25th December,1995?
A. Monday
B. Wednesday
C. Friday
D. Sunday
Answer : A
Sol:
1-1-1 AD fall on Monday. We calculate the number of odd days till 24th december, 1995.
Number of odd days till 1600 years = 0
1601 to 1700 = 5
1701 to 1800 = 5
1801 to 1900 = 5
1901 to 1994 = 94 + 23 = 117
3 + 0 + 3 + 2 + 3 + 2 + 3 + 3 + 2 + 3 + 2 + 24 = 50
So total odd days = 182 = 0 odd days.
So 25th december 1995 also falls on Monday.

18. Today is Thursday. The day after 59 days will be?
A. Sunday
B. Monday
C. Tuesday
D. Wednesday
Sol:
59/7 = 3 is remainder
Thursday + 3 days = Sunday

19. Today is Wednesday what will be the day after 94 days ?
A. Monday
B. Tuesday
C. Wednesday
D. Sunday
Sol:
94/7= 13 weeks and 3 days
Today is Wednesday, after three days if you count-it is Saturday on 94th day
After 94th day, it is Sunday



1.  At how many points between 10 O'clock and 11 O'clock are the minute hand and hour hand of a clock at an angle of 30 degrees to each other?
Sol:
Between 10 and 11, the minute hand and hour hand are at an angle of 30o to each at (12/11) x  45 minutes past 10 = 49 1/11 minutes past 10. The next time they will be at angle of 30o to each other will be at 11.

2. The egg vendor calls on his first customer & sells half his eggs & half an egg. To the 2nd customer he sells half of what he sells half of what he had left & half an egg. & to the 3rd customer he sells half what he had then left & half an egg. By the way he did not break any eggs. In the end three eggs were remaining . How many total eggs he was having ?
Sol:
31 eggs.
After selling to 3 persons , he was left with 3 eggs.
After selling to 2 persons , he was left with 3 x 2 + 1 = 7 eggs.
After selling to 1 person , he was left with 7 x 2 + 1 = 15 eggs.
Before selling to 1 st person , he was having 15 x 2 + 1 = 31 eggs.

3. There are some people in party, 1/3rd left the party . Then 2/5th of the remaining left the party , then 2/3rd of the remaining left the party . At last 6 were remaining . How many people were in total ?
Sol:
45
If x persons were there in total , then
x × (1 – 1/3)× (1 – 2/5) ×(1 – 2/3) = 6
x×2/3 × 3/5 × 1/3 = 6
x = 6 × 5 × 3/2 = 45

4. Two trains are traveling from point A to point B such that the speed of first train is 65 kmph and the speed of 2 train is 29 kmph. Where is the distance b/w A and B such that the slower train reached 5 hrs late compared to the faster?
Sol:
If x is the distance, then
x/29 – x/65 = 5
Then x = 5×29×6565−29 = 261.8055 kms

5. A person was fined for exceeding the speed limit by 10 km/hr.Another person was also fined for exceeding the same speed limit by twice the same.If the second person was traveling at a speed of 35 km/hr,find the speed limit.
a) 19 km/hr
b) 27 km/hr
c) 30 km/hr
d) 15 km/hr
Sol:
If x is speed limit,
Speed of first person = x + 10
Speed of 2nd person = x + 20
But speed of 2nd person = 35 kmph
x + 20 = 35
x = 15 kmph.
so speed limit is 15 kmph option D

6. The average of ten numbers is 7. If each number is multiplied by 12 ,then the average of new set of numbers is :
a) 7
b) 19
c) 82
d) 84
Sol:
The avg will be = 12×7= 84

7. The average of eight numbers is 14. The average of six of these numbers is 16.The average of the remaining two numbers is :
a) 4
b) 8
c) 16
d) none
Sol:
Average of eight numbers = 14
Average of six numbers = 16
Average will be = (14×8 – 16×6)/2

8. The average age of a class of 39 students is 15 years.  If the age of the teacher be included, then the average increases by 3 months .Find the age of the teacher.
a) 25 years
b) 27 years
c) 35 years
d) 28 years
Sol:
Sum of the ages of the students = 39×15 = 585
New average = 15 years 3 months = 15 + 14 year
Sum of the ages of students and teacher = 40×1514 = 40×614 = 610
Teacher age = 610  – 585 = 25 years.

9. Two trains start from stations A and B spaced 50 kms apart at the same time and speed. As the trains start, a bird flies from one train towards the other and on reaching the second train, it flies back to the first train. This is repeated till the trains collide. If the speed of the trains is 25 km/h and that of the bird is 100 km/h. How much did the bird travel till the collision.
Sol:
Since the trains is travelling at 25 kmph, at each other, the relative speed is 50 kmph.
Speed = 50 kmph
Distance = 50 km
Time to collision = distance / speed = 1 hr
Speed of bird = 100 kmph
Time flying = 1 hr (the bird is flying till the trains collide)
Distance travelled = speed × time = 100 km

10. There are 20 poles with a constant distance between each pole. A car takes 24 second to reach the 12th pole.  How much will it take to reach the last pole.
Sol:
Assuming the car starts at the first pole.
To reach the 12th pole, the car need to travel 11 poles (the first pole doesn't count, as the car is already there).
11 poles 24 seconds
1 pole (24/11) seconds
To reach the last (20th) pole, the car needs to travel 19 poles.
19 pole 19 x (24/11) seconds
= 41.4545 seconds

11. Father's age is three years more than three times the son's age. After three years, father's age will be ten years more than twice the son's age. What is the father's present age?
Sol:
Let the son's present age be x years.then father's present age will be 3x + 3 years.
After 3 years,3x + 3 + 3 = 2 (x + 3) + 10
Solving we get, x = 10.
Substituting x =10 in 3x + 3,
Hence father's present age will be x = 33 years.

12. In a railway station, there are two trains going. One in the harbor line and one in the main line, each having a frequency of 10 minutes. The main line service starts at 5 o'clock and the harbor line starts at 5.02 A.M. A man goes to the station every day to catch the first train that comes. What is the probability of the man catching the first train?
Sol:
For each 10 min interval, if man comes in first 2 min, he'll catch the 1st train, if he comes in next 8 min, he'll catch the 2nd train.
Hence for harbor line = (2/10) = 0.2 and for main line 0.8.

13. A ship went on a voyage. After it had traveled 180 miles a plane started with 10 times the speed of the ship.  Find the distance when they meet from starting point.
Sol:
Let the speed of the ship = m miles/hr. and plane took 't' hours to meet the ship
Then, m×t is the distance ship traveled after plane started
So we have, mt + 180 = 10mt
9mt = 180
mt = 20
Hence distance = 180 + 20 = 200 miles

14. On 8th Feb, 2005 it was Tuesday. What was the day of the week on 8th Feb, 2004?
a. Tuesday
b. Monday
c. Sunday
d. Wednesday
Sol:
Sunday
The year 2004 is a leap year and therefore, two days will be preceded from Tuesday

15. At what time between 2 and 3 o'clock will the hands of a clock be together?
a. 10×10/11
b. 10×11/10
c. 11×10/11
d. 12×10/11
Answer : d
Sol:
The hands of a clock would be together when the angle between The hour hand and minute hand is Zero.  Now apply the formula: θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
Here θ = 0
11/2m – 30h = 0
11/2m – 30×2 = 0
m = 120/11

16. At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?
a. 117/2 °
b. 64 °
c. 135/2 °
d. 145/2 °
Sol:
Apply the formula:
θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
Angle = 30 × 5 –11/2 × 15 = 150 – 165/2 = 135/2

17. At 3.40, the hour hand and the minute hand of a clock form an angle of
a. 120°
b. 125°
c. 130°
d. 135°
Answer: C
Sol:
Use formula  θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
Angle = 30×3 – 11/2 × 40 = 90 – 220 = 130°

18. How many times in a day, the hands of a clock are straight?
a. 22
b. 24
c. 44
d. 48
Sol:
The hands of a clock point in opposite directions (in the same straight line) 11 times in every 12 hours. (Because between 5 and 7 they point in opposite directions at 6 o'clock only).
So, in a day, the hands point in the opposite directions 22 times.

19. Find the angle between the hour and the minute hand of a clock when the time is 3.25.
a. 47 ½
b. 49 ½
c. 55 ½
d. 57 ½
Sol:
Formula : θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
Angle = 11/2 × 25 – 30×3 = 95/2 = 47.5

20. At what time, in minutes, between 3 o'clock and 4 o'clock, both the needles will coincide each other?
A. 5 1/11 °
B. 12 4/11 °
C. 13 4/11°
D. 16 4/11°
sol:
Formula : θ=∣∣∣30h−112m∣∣∣
Here angle is 0. So
11/2 m – 30 h = 0
11/2 m – 30 × 3 = 0
m = 180/11
= 16 4/11
Ans:: D


1. A starts business with Rs. 35,000 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2:3. What is B’s contribution in the capital?
A) Rs .7500
B) Rs. 8000
C) Rs. 8500
D) Rs. 9000
Answer: D
Explanation:
Ratio in which profit is to be divided = 2 : 3
Assume that B's contribution to the capital = b
3500 × 12 : b × 7 = 2 : 3
3500 × 12/7 b = 2/3
b = (3500 × 12 × 3)/(2 × 7) = 500 × 6 × 3 = 9000

2. Anand and Deepak started a business investing Rs. 22,500 and Rs.35,000 respectively.  Out of a total profit of Rs.13,800, Deepak’s share is _____
A) Rs.5,400
B) Rs.7,200
C) Rs.8,400
D) Rs.9,400
Answer: A
Explanation:
Ratio of their investments = 22500 : 35000 = 9 : 14
So Deepak' s  share =  923 × 13800 = Rs.5,400

3. Narasimha, Madhu and pavan started a business by investing Rs.1,20,000, Rs.1,35,000 and Rs 1, 50,000 respectively.  Find the share of Pavan, out of an annual profit of Rs.56,700.
A) Rs.16,800
B) Rs.18,900
C) Rs.21,000
D) none
Answer: C
Explanation:
Ratio of their investments = 120000 : 135000 : 150000 = 8 :  9 : 10
Share of Pavan = 1027 × 56700 = 21,000

4. Out of four numbers ,the average of first three is 16 and that of the last three is 15.  If the last number is 18,the first number is :
A) 20
B) 21
C) 23
D) 25
Answer: B
Explanation:
Let the numbers be a,b,c,d
Given, a + b + c = 48,  b + c + d = 45
Now, d = 18
thus, b + c + 18 = 45 b + c = 27
Putting the value of b + c in a + b + c = 48
a + 27 = 48 a = 21

5. A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and thus increases his average by 3 . Find his average after 17th inning.
A) 39
B) 38
C) 38.5
D) 39.5
Answer: A
Explanation:
Consider the avg for first 16 innings is x.
Then total runs scored till 16 innings is 16x.
Total runs after 17 innings = 16x + 87.
Thus,  16x+8717=x+3 x = 36
So his average after 17 innings = 39.

6. Three years ago , the average age of A, B and C was 27 years and that of B and C 5 years ago was 20 years. A’s present age is :
A) 30 yrs
B) 35 yrs
C) 40 yrs
D) 48 yrs
Answer: C
Explanation:
Sum of the present ages of A, B and C = (27× 3 + 3 × 3) years = 90 years.
Sum of the present ages of B and C = (20 × 2 + 5 × 2) years = 50 years.
A's present age = 90 – 50 = 40 years.

7.The average of six numbers is 30.  If the average of first four is 25 and that of last three is 35, the fourth number is :
A) 25
B) 30
C) 35
D) 40
Answer: A
Explanation:
Let the six numbers be, a, b, c, d, e, f.
a + b + c + d + e + f = 30 × 6 = 180 - - - -  (1)
a + b + c + d =  25 × 4 = 100 - - - -  (2)
d + e + f = 35 × 3 = 105 - - - - (3)
Add 2nd and 3rd equations and subtract 1st equation from this.
d = 25

8. A and B are partners in a business. A contributes 1/4 of the capital for 15 months and B received 2/3 of the profit .  For how long B’s money was used.
A) 6 months
B) 9 months
C) 10 months
D) 1 year
Answer: C
Explanation:
B received 2/3 of the profit Their profits ratio = A : B = 1 : 2
Let the total capital = 4 units
Then A's capital = 1
B's capital = 3
Assume B's money was used for b months
Then A : B = 1 × 15 : 3 × b = 1 : 2
15 : 3b = 1 : 2
153b=12
b = 10

9.  At an election a candidate who gets 84% of the votes is elected by a majority of 476 votes. What is the total number of votes polled?
A) 672
B) 700
C) 749
D) 848
Answer: B
Explanation:
Let the total votes are 100x. Then winning candidate got 84x, and losing candidate got 16x.
84x – 16 x = 476
68 x = 476
x = 7
Total votes are 700.

10.  A man buys a cycle for Rs.1400 and sells it at loss of 15%.  What is the selling price of the cycle?
A) Rs.1090
B) Rs.1160
C) Rs.1202
D) Rs.1190
Answer: D
Explanation:
S.P = 85% of Rs.1400  Rs.(85100 ×1400) = Rs.1190.

11. A shopkeeper purchased 70 kg of potatoes for Rs.420 and sold the whole lot at the rate of Rs 6.50 per kg .What will be his gain percent?
A) 4 1/6 %
B) 6 1/4 %
C) 8 1/3 %
D) 20%
Answer: C
Explanation:
Price per 1 kg = 42070 = Rs.6.
Profit per 1 kg = Rs.6.5 – Rs.6 = Rs.0.5
Profit for 70 kg = 0.5 × 70 = Rs.35
Gain % = 35420  × 100= 8.33% = 8 1/3

12.  By selling 300 apples a seller gains the selling price of 60 apples. The gain percent of the seller is
A) 200
B) 20%
C) 25%
D) 16 2/3%
Answer: C
Explanation:
We know that SP − CP = Profit
300SP - 300CP = 60SP
240SP = 300CP
SPCP=300240 = 54
Let SP = 5, and CP = 4
So profit percentage = 14×100=25%

13. The average monthly salary of 8 workers and one supervisor in a factory was 430.Whenthesupervisor,whosesalarywas870 per month, retired, a new person was appointed and then the average salary of 9 people was $400 per month. The salary of the new supervisor is:
A. $700
B. $600
C. $430
D. $400
Answer: B
Explanation:
Total salary of 8 workers and supervisor together = 9 × 430 = 3870
Now total salary of 8 workers = 3870 − 870 = 3000
Total salary of 9 workers including the new supervisor = 9 × 400 = 3600
Salary of the new supervisor = 3600 − 3000 = 600

14. The average of the first five prime numbers greater than 20 is:
A. 32.20
B. 31.00
C. 31.01
D. 32.00
Answer: A
Explanation:
Required prime numbers are 23, 29, 31, 37, 4.
Average will be (23 + 29 + 31 + 37 + 41)/5 = 32.20

15. The average score of 35 students in a class is 37. If every student is given 3 grace marks, the new average of the class is:
A. 45
B. 34
C. 43
D. 40
E. None of these
Answer: D
Explanation:
Average score = 37
Grace mark 3 is given to 35 student then its average will be 3.
Hence new average = 37 + 3 = 40

16. The average age of a group of 10 students is 14 years. If 5 more students join the group, the average age rises by 1 year. The average age of the new students is:
A. 15 years
B. 17 years
C. 16 years
D. 18 years
E. None of these
Answer: D
Explanation:
Total age of the 10 students = 10 × 14 = 140
Total age of 15 students including the newly joined 5 students = 15 × 15 = 225
Total age of the new students = 225 − 140 = 85
Average age = 85/5 = 17 years

17. It rained as much as on Wednesday as on all the other days of the week combined. If the average rainfall for the whole week was 3 cms, How much did it rain on Wednesday?
A. 3 cms
B. 10.5 cms
C. 15 cms
D. 2.62 cms
E. 4.5 cms
Answer: B
Explanation:
Let the rainfall on wednesday = 6x.
Rainfall on the remaining days = 6x
Given,
(6x + 6x )/7 = 3
12x = 21
6x = 10.5



<<<<<----->>>>>
<<<<<----->>>>>